Odling, mat och måltid
I bruksområdet har åtta organisationer och företag
gått samman för att driva ett projekt fram till och med år 2011. I
projektet ska gamla odlingsmetoder praktiseras t ex med hjälp av
hästdragna redskap och genom odling på 1800-talssätt i
orangeriträdgården. Wärdshuset Gammel Tammen ska servera måltider med
smakprov ur menyer från förr uppdukat på porslin som keramikerna tagit
fram efter gammal förebild. Föredrag, visningar och studiebesök ska öka
deltagarnas och besökares kunskap om mathållning både i herrgården
och arbetarbostäder ur ett historiskt perspektiv. Man vill inleda ett samarbete för att undersöka hur äldre tiders odlings-
tillverknings- och samkvämsmetoder kan ge en kunskap om hur vi idag kan
organisera vårt samhälle på ett hållbart och miljösmart sätt. Genom att koppla
samman sina olika verksamheter vill projektet skapa spännande och utbildande
verksamheter och evenemang med utgångspunkt i den historiska miljö som
Österbybruks bruksområde utgör. Syftet är att förlänga turistsäsongen och öka
antalet besökare i herrgårdsområdet. Projektet arbetar i Österbybruk,
Östhammars kommun.
Beslutmotivering:
Projektet är mycket väl förankrat och innebär ett utökat och innovativt
nätverkande. Projektet har goda förutsättningar för att bidra till utveckling
av nya entreprenörer. Projektet kommer också att leda till ökad kunskap kring
den lokala kulturhistorian. Man kommer aktivt att arbeta för ett miljövänligt
och energibesparande tänkande vad gäller odling, mat och måltid.
Kontakt: Katarina Persson, 073-73 90 219, kakelkonst@swipnet.se
Projektinformation
- Projektperiod:
- 2009-02-02 - 2011-12-31
- Diarienummer:
- LUB-2009-002
- Projektstatus:
- Pågående
- Axel:
- 3
- Geografiskt område:
- Östhammars kommun
- Projektägare:
- Föreningen Orangeriträdgården i Österbybruk
- Kontaktpersoner:
-
- Se informationstext om projektet
- Se informationstext om projektet
- Budget:
- Beviljat stöd:
- 450 000 kronor
Mål